Wróć Wróć

Poradnik

Poradnik
Zobacz wszystkie

Instrukcje

Instrukcje
Zobacz wszystkie

FAQ - najczęściej zadawane pytania

FAQ - najczęściej zadawane pytania
Zobacz wszystkie

Okapy - czyszczenie

19.09.2018, Porady

Na szczęście nowoczesne okapy są doskonale przystosowane do czyszczenia i konserwacji. Konstrukcja i użyte materiały pozwalają ograniczyć czas tych czynności do minimum. Jeśli będziemy systematycznie czyścić okap, nie powinno nam to zająć dłużej niż kilka minut.

Od czego zaczynamy?

Najlepiej od dobrania odpowiednich środków czyszczących. W zależności od materiału, z jakiego został wykonany nasz okap, powinniśmy zdecydować się na inne detergenty. Uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdza się przy czyszczeniu każdego rodzaju powierzchni okapowych jest płyn do mycia naczyń. Tym z kolei, czego powinniśmy się zawsze wystrzegać, są szorstkie gąbki i druciaki. Unikajmy także stosowania środków przeznaczonych do czyszczenia innych materiałów niż ten, z którego został wykonany nasz okap. Dla przykładu - jeśli użyjemy płynu z alkoholem do lakierowanej obudowy okapu, możemy zwyczajnie zniszczyć cały efekt. 

Jaki środek do czego?

Otóż jest kilka prostych zasad. Okapy szklane możemy śmiało czyścić płynami i sprayami na bazie alkoholi. Po umyciu detergentami, najlepiej spryskajmy powierzchnię jeszcze sprayem do szyb, by pozbyć się niechcianych smug i nadać całości eleganckiego połysku. Do stali nierdzewnej czy plastiku kupujmy preparaty przeznaczone właśnie do takiej powierzchni. Do inoksu dobrze sprawdzają się spraye do metalu, ponieważ zawierają olej silikonowy. Jeśli chcemy dodatkowo sprawić, by taki okap był odporny na odbijanie się palców czy innych podobnych zanieczyszczeń, możemy go wypolerować pastą ze wspomnianego oleju. Tę jednak należy po chwili całkowicie zmyć wodą wymieszaną z płynem do naczyń. Na stali powstanie warstwa ochronna, która pozwoli zachować okap w czystości nawet do kilku miesięcy.

Skoro mówimy o środkach polecanych, to nie możemy pominąć tych, które szczerze odradzamy. Środki dezynfekujące zawierające wybielacze mogą spowodować uszkodzenia stali. Dzieje się tak poprzez ich zbyt duże stężenie bądź zbyt długi czas utrzymywania środka na powierzchni. Tak samo rzecz ma się z solą - jeśli detergenty są wzbogacone chlorkami, uważajmy na nie.

Ściereczka w ruch

Gdy już wiemy, jakich preparatów używać, przejdźmy do głównego zadania. Łatwe do czyszczenia są zwykle okapy ze stali nierdzewnej, tworzywa sztucznego i aluminium - te zwykle występują w postaci obudowy okapu wraz z korpusem. Wystarczy na ściereczkę (nie szorstką!) nanieść właściwy środek i przetrzeć powierzchnię. Jeśli okap wymaga dokładniejszego czyszczenia - okrężnymi ruchami nanieśmy specyfik i dociśnijmy w miejscach szczególnie zabrudzonych. Jeśli plamy z tłuszczu mimo to nie znikają - użyjmy specjalnego rozpuszczalnika.
Oczywiście nie zapominajmy o filtrach - te dziś możemy myć nawet w zmywarce. Jeśli zdecydujemy się jednak na czyszczenie ręczne - zanurzmy go wcześniej w wodzie z płynem do naczyń na około 20-25 minut.

Systematyczność to podstawa

Okapy są dziś tak przyjazne w czyszczeniu, że naprawdę nie musimy unikać tej czynności. Jeśli będziemy ją regularnie wykonywać, okap posłuży nam na wiele lat, co więcej - będzie ciągle w dobrej kondycji. Inaczej brud dostający się do środka może wpływać na złe funkcjonowanie urządzenia. Okap warto czyścić co tydzień, jeśli często gotujemy, raz na dwa tygodnie - jeśli z kuchni korzystamy rzadziej. Oczywiście nie strońmy także od pokrywek - używajmy ich i do garnków, i do patelni, są dodatkową ochroną przed zabrudzeniem.
 

Dlaczego Nortberg?

  • Szybka
    i bezpieczna wysyłka
  • Produkt bezpośrednio
    od producenta
  • Gwarancja
    jakości
  • Serwis gwarancyjny
    i pogwarancyjny

Strona korzysta z plików cookie