Opinie o Nas

Poradnik

Zakup odpowiedniego okapu kuchennego stanowi jedną z ważniejszych decyzji przy aranżacji wnętrza. Dzięki dobrze dobranemu okapowi, w kuchni jest świeżo, czysto i zdrowo. Przy wyborze odpowiedniego modelu, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko walory estetyczne i funkcjonalne, ale także tryb pracy. Okapy kuchenne mogą pracować jako wyciągi lub pochłaniacze.

Kiedy okap pracuje jako wyciąg?

Gdy okap podłączony jest do rury wentylacyjnej lub kanału kominowego, a wszelkie zanieczyszczenia, opary i zapachy odprowadzane są na zewnątrz budynku, wówczas okap pracuje w trybie wyciągu.

Jakie są zalety pracy wyciągu?

Zastosowanie okapu w trybie wyciągu jest najbardziej efektywne. W związku z odprowadzaniem oparów na zewnątrz, nie stosuje się filtrów węglowych. Dodatkowe atuty to: doskonała wymiana powietrza, skuteczne odprowadzanie wilgoci oraz niepożądanych zapachów i drobinek tłuszczu. Wyciąg pozwala także na zastosowanie turbiny zewnętrznej, dzięki której eliminujemy źródło dodatkowego hałasu w kuchni.

Kiedy nie można zamontować okapu w trybie wyciągu?

By okap pracował w trybie wyciągu konieczne jest podłączenie go do rury wentylacyjnej lub kanału kominowego. Dlatego w domach wielorodzinnych, w których występują kominy wentylacji zbiorczej, nie można montować okapów wyciągów, gdyż zakłócałyby cyrkulację powietrza w całym budynku. Nie wolno także podłączać okapu pracującego w trybie wyciągu do kanału odprowadzającego spaliny z pieca lub kotła grzewczego.

Jakie są zalety okapu pracującego w trybie pochłaniacza?

Każdy okap pracujący w trybie wyciągu może pracować jako pochłaniacz, czyli w trybie zamkniętym. Okap pracujący w obiegu zamkniętym posiada dodatkowe filtry węglowe, dzięki którym powietrze jest filtrowane i pozostaje świeże i czyste. W przypadku pracy okapu jako pochłaniacza nie jest konieczne podłączanie go do rury wentylacyjnej lub kanału kominowego, dlatego może być montowany w domach wielorodzinnych.

Nowoczesny okap kuchenny powinien być i piękny i funkcjonalny. Idealnie dopasowany do stylu kuchni będzie tworzyć z meblami harmonijną całość. Design, kolorystyka i forma okapu to atrybuty, które każdy może z łatwością ocenić „na pierwszy rzut oka”. To, czemu warto się dokładniej przyjrzeć to funkcjonalność okapu kuchennego. Szczególną uwagę należy zwrócić na filtry, które są podstawą działania każdego okapu kuchennego. Filtry do okapów dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: filtry tłuszczowe oraz filtry węglowe.


Co to są filtry tłuszczowe?

Filtry tłuszczowe, najczęściej wykonane z aluminium, występują zarówno w okapach pracujących jako wyciągi, jak i pochłaniacze. Ich głównym zadaniem jest wyłapywanie cząsteczek tłuszczu tak, by nawet najmniejsze drobinki nie osiadały na meblach, roletach i płytkach. Filtry aluminiowe montuje się do okapu za pomocą metalowych zaczepów – niezwykle ważne jest to, by brzegi filtra dokładnie przylegały do okapu – dzięki temu praca okapu jest cicha. Wszystkie okapy marki Nortberg posiadają filtry aluminiowe, które można myć w zmywarkach.

Co to są filtry węglowe?

Filtry węglowe montowane są wyłącznie w pochłaniaczach, a ich rola polega na zmniejszeniu intensywności niepożądanych zapachów. Dzięki filtrom węglowym powietrze, które wraca do kuchni jest czyste i świeże. Każdy filtr węglowy posiada określony czas eksploatacji. Po jego upływie konieczny jest zakup nowego filtra węglowego (filtrów węglowych ze względu na właściwości chemiczne nie wolno czyścić). Decydując się na zakup okapu pracującego w trybie pochłaniacza, należy dokupić rekomendowane przez producenta filtry węglowe.

Aby okap kuchenny jak najlepiej spełniał swoje funkcje, musi być wykonany z odpowiedniego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę, która wytwarza się podczas gotowania czy smażenia. Okapy mogą być zbudowane z następujących materiałów:

Stal nierdzewna inox
na stal nierdzewną inox (zwaną też chromiklową) składają się chrom i nikiel. Nikiel sprawia nie tylko sprawia, że powierzchnia okapu jest lśniąca, ale także wzmacnia jej wytrzymałość. Grubość blachy chromiklowej, z której buduje się okapy kuchenne wacha się od 0,5 do 0,8 mm. Im większa jest jej grubość, tym bardziej masywny i trwały jest okap.

Stal lakierowana
stal lakierowana jest pokryta wybranym kolorem za pomocą metody proszkowej.

Szkło hartowane
podobnie jak w wypadku stali inox - im większa jest grubość szkła, z którego wykonane jest urządzenie, tym lepsza jest jego jakość. Szkło jest jednym z najpopularniejszych tworzyw do wykonywania okapów kuchennych. Część okapów wykonanych ze szkła hartowanego posiada modułową budowę, która ułatwia rozłożenie urządzenia na mniejsze części, co zdecydowanie jest bardzo przydatne podczas czyszczenia urządzenia.

Drewno
jest najrzadziej stosowanym surowcem dobudowy okapów kuchennych. Najczęściej robione są z niego okapy w stylu retro. Zazwyczaj jest to drewno bukowe, dębowe, jesionowe, olchowe. Powierzchnia okapu wykonanego z drewna może być surowa, lakierowana lub przeznaczona do samodzielnego pokrycia dowolnym kolorem.

Dobór odpowiedniego rodzaju okapu do naszej kuchni to bardzo istotna sprawa. Nie każdy okap będzie bowiem pasował do każdej kuchni. Wybór najbardziej najodpowiedniejszego będzie dyktowany nie tylko względami estetycznymi ale także indywidualnymi potrzebami każdego kupującego. Obecnie na rynku istnieje wiele typów okapów. Wszystkie jednak można przyporządkować do jednej z dwóch grup: okapów wolnostojących (w większości przypadków są to okapy przyścienne) lub okapów do zabudowy.

Do okapów wolnostojących można zaliczyć:

Okapy kominowe
większe niż okapy podszafkowe, a co za tym idzie, zajmują więcej miejsca. Są jednak zdecydowanie bardziej wydajne i w większości posiadają bardzo ciekawy design. Takie okapy mają na wyposażeniu specjalny komin maskujący/dekoracyjny nad elementem zasysającym, w którym znajduje się kanał wentylacyjny.

Okapy wyspowe
są bardzo podobne do kominowych, jednak podstawowa różnica polega na tym, iż nie są montowane do ściany a do sufitu. Jak wskazuje nazwa okap wyspowy jest umiejscowiony tuż nad „wyspą” grzewczą w kuchni. Ten typ okapu jest bardzo wydajny i bogaty w walory wizualne, ale zdecydowanie znacznie droższy niż wszystkie wymienione wyżej.

Okapy teleskopowe
W grupie drugiej, czyli grupie okapów do zabudowy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na okapy teleskopowe, nazywane także szufladowymi.

Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą, aby okap w ich kuchni był niewidoczny. Cechują je bardzo małe rozmiary, co jednak łączy się z niską wydajnością.

Obsługa okapu na pierwszy rzut oka nie wydaję się być trudną procedurą. Zwykle ogranicza się do naciśnięcia przycisku włącz-wyłącz. Od pewnego czasu jednak pojawiają się na rynku i takie okapy, które nie tylko pokazują na cyfrowym wyświetlaczu datę czy godzinę, ale także dają się odpowiednio zaprogramować (np. same podpowiadają kiedy należy wymienić filtr). Oto najczęściej spotykane typy sterowania okapami kuchennymi:

Sterowanie dotykowe (sensor touch)
okapy posiadające funkcje sterowania przy pomocy dotyku placami mają wbudowany z przodu wyświetlacz LED. Powierzchnia wyświetlacza jest bogata w walory wizualne i łatwa do czyszczenia.

Sterowanie przyciskowe (soft touch)
w tym wypadku stopień intensywności pracy czy oświetlenia jest ustawiany za pomocą miękkich przycisków. W przypadku tego typu sterowania okapy wyposażone są przeważnie w wyświetlacz typu LCD.

Sterowanie przyciskowe mechaniczne
polega na ustawianiu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy przycisków umieszczonych na okapie.

Sterowanie zdalne
parametry okapu ustawiane są z pewnej odległości przy pomocy specjalnego pilota. Często występuje jako dodatkowa opcja w okapach, które posiadają już sterowanie manualne.

Sterowanie kołyskowe mechaniczne
polega na ustawieniu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy półokrągłych, kołyskowych przełączników.

Szerokość okapu wraz z jego wydajnością to dwa kluczowe elementy, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę, kupując okap. By odpowiednio dobrać szerokość okapu do naszej kuchni, należy wziąć pod uwagę dwa czynniki:

  1. wymiary płyty grzewczej
  2. odległość od płyty grzewczej

By zagwarantować najbardziej skuteczne pochłanianie oparów, zaleca się wybór okapu, który byłby nieco szerszy od płyty grzewczej. Wówczas mamy pewność, że wszystkie opary, cząsteczki tłuszczów oraz zapachy zostaną efektywnie pochłonięte przez okap. Optymalnym rozwiązaniem jest zatem zakup okapu o 10-15 cm szerszego od płyty grzewczej. Zdecydowanie nie poleca się montowania okapów, których szerokość byłaby mniejsza aniżeli płyta grzewcza. Najbardziej popularne szerokości okapów dostępne na rynku to: 40, 50, 60, 70, 80 i 90 cm.

Najmniejsza odległość pomiędzy okapem a płytą grzewczą powinna wynosić minimum 60 cm, a gdy mamy do czynienia z kuchenką gazową, to należy zapewnić odległość co najmniej 75 cm.

Jak dobrać szerokość okapu okrągłego?

Okrągłe okapy wiszące na linkach to zdecydowanie jeden z hitów na rynku home&decor. Gdy decydujemy się na ten typ okapu, należy kierować się przede wszystkim jego wydajnością. Okrągły okap większy niż płyta grzewcza lub nawet takich samych rozmiarów nie będzie się dobrze prezentował. Okap okrągły powinien mieć zdecydowanie mniejszą szerokość aniżeli płyta grzewcza. W zamian powinien wyróżniać się bardzo wysoką wydajnością, co zagwarantuje nam idealne pochłanianie nawet przy mniejszej szerokości okapu.

 

 

 

Niezależnie od wielkości, stylu i położenia każda kuchnia zdecydowanie potrzebuje okapu. By „serce domu” było czyste i zdrowe, konieczna jest dobra wentylacja pomieszczenia. Nowoczesne okapy kuchenne to dziś designerskie dodatki do aranżacji, ale i niezbędne elementy każdej kuchni, dzięki którym jesteśmy zdrowsi.

Co daje nam okap w kuchni?

  • pochłania opary

Jest to podstawowe zadanie każdego okapu. Opary, które powstają w czasie przygotowywania posiłków nie osiadają na meblach, firankach i ubraniach. Nawet najszerzej otwarte okna kuchenne nie uratują nas przed mocnym zapachem głównie smażonych potraw.

  • wyłapuje” cząstki tłuszczu

Nasza kuchnia, nawet po smażeniu ulubionych potraw, pozostaje czysta. Dodatkowo, nie musimy poświęcać czasu na czyszczenie przestrzeni okołokuchenkowych.

  • pochłania wilgoć i zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni i bakterii

Wysoka temperatura towarzysząca gotowaniu w połączeniu z wilgocią stanowi idealne środowisko do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. To one przyczyniać się mogą do występowania infekcji, zaostrzenia astmy i alergii. Okap kuchenny, pochłaniając wilgoć, eliminuje jeden z głównych czynników rozwoju grzybów i pleśni w naszej kuchni. Jest więc czysto i zdrowo.

Kuchnia bez okapu narażona jest na:

  • uszkodzenie mebli

Odpadająca okleina, wypłowiały kolor i mocne przesiąknięcie kuchennymi aromatami to główne problemy powstałe na skutek braku pochłaniania pary powstałej w czasie gotowania.

  • zabrudzenia

Tłuste powierzchnie wokół kuchenki oraz zabrudzone meble to wynik osiadania na nich cząsteczek tłuszczy.

  • grzyb i pleśń na ścianach

Wilgoć sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni, które nie tylko niszczą pomieszczenie, ale także mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

 

Nowoczesne okapy kuchenne stanowią duet doskonałej funkcjonalności i oryginalnego designu. Praktyczne aspekty posiadania okapu łączą się z walorami estetycznymi. Dziś okapy kuchenne zadziwiają niezwykłą formą, modną kolorystyką oraz zastosowaniem wielu innowacyjnych rozwiązań. Okap może być pierwszoplanowym bohaterem każdej kuchni, niezależnie od stylu, w jakim wnętrze jest utrzymane.

  • kuchnia w stylu glamour

Gdy na salony triumfalnie wraca złoto, a popularność kuchni glamour szybko rośnie, w ofercie pojawiają się pełne elegancji okapy tuby w klasycznej czerni i bieli oraz ponadczasowym złocie. Dla pałacowych, pełnych splendoru wnętrz powstały okapy z kryształkami Swarovskiego – cudownie odbijające światło.

  • kuchnia w stylu industrialnym

 Dla zwolenników surowego i chłodnego stylu industrialnego stworzono oszczędne w formie okapy w kolorze miedzi, jak też proste i subtelne okapy podszafkowe o klasycznym, ale eleganckim kształcie.

  • kuchnia w stylu rustykalnym

Dla tych, którzy kochają sielskie klimaty wsi, powstały okapy z drewnianym wykończeniem. Oszczędna, tradycyjna forma okapu w delikatnym słomkowym kolorze zwieńczona dębową listwą, harmonijnie współgra z meblami tworząc spójny, ciepły klimat.

  • kuchnia w stylu skandynawskim

Jasne tony bieli, brązu i beżu to kolory przewodnie stylu skandynawskiego. Wyróżnia go także zamiłowanie do prostych form i naturalnych materiałów. Kuchnia skandynawska urzeka nieskazitelną bielą w otoczeniu surowych drewnianych mebli. W tym stylu doskonale odnajdą się białe okapy tuby, jak też oszczędne okapy kominowe – również w bieli.

  • kuchnia w stylu nowoczesnym

Nowoczesny styl kocha eksperymenty. Mocne, wyraziste barwy zestawione z ponadczasową bielą i czernią; oszczędne meble z ekstrawaganckimi dodatkami; geometryczne bryły i sztuka nowoczesna. W kuchni króluje prostota i minimalizm, ale nie brakuje designerskich perełek. W takim wnętrzu perfekcyjnie prezentują się okapy ceramiczne o niebanalnych kształtach.

  • kuchnia w stylu retro

Klimat dawnych lat to kwintesencja kuchni w stylu retro. Drewniane meble, najlepiej z wyraźnymi śladami użytkowania, babcine serwety i zastawa sprzed kilkudziesięciu lat. Starannie dobrane dodatki, które łączą się z nowoczesnymi sprzętami. Do kuchni retro idealnie pasować będą klasyczne okapy teleskopowe.

Okap, odpowiednio dobrany do stylu kuchni, jest doskonałym elementem dekoracyjnym. Bo piękny okap to fantastyczna kuchnia!

 

 

 

 

 

 

 

Wydajność to najważniejsze kryterium, jakim należy się kierować przy wyborze okapu kuchennego. Wydajność okapu to ilość powietrza jaką okap filtruje w przeciągu godziny. Optymalna wydajność zakłada aż sześciokrotną wymianę powietrza w całym pomieszczeniu w ciągu 60 minut.

Gdzie znajdę informację o wydajności okapu?

W danych technicznych okapów zawsze znajduje się informacja o wydajności. Wartość, podawana w m3/h, oznacza maksymalną wydajność oferowanego sprzętu. W naszej ofercie znajdują się okapy o wydajności 500m3/h oraz 850 m3/h.

Jak dobrać odpowiednią wydajność okapu do mojej kuchni?

Należy zacząć od obliczenia kubatury kuchni. Na szczęście jest to prosta matematyka, z którą nawet humanista świetnie sobie poradzi. A więc powierzchnię podłogi należy pomnożyć przez wysokość pomieszczenia. Otrzymany wynik mnożymy przez 6. I tak otrzymujemy potrzebną wydajność okapu dla naszej kuchni.

Przykład:
Kuchnia o powierzchni 20m2; wysokość ścian: 2,5 m
 
Krok 1. Obliczamy kubaturę kuchni:
20 x 2,5 = 50 m3
 
Krok 2. Liczymy potrzebną wydajność okapu:
50 x 6 = 300m3/h

 

I tak otrzymujemy wydajność okapu na minimalnym biegu. Gdy chcemy obliczyć wydajność na średnim lub maksymalnym biegu, należy kubaturę pomieszczenia pomnożyć odpowiednio przez 9 i 12.

Jakie czynniki mają wpływ na wydajność okapu?

Długość kanału wentylacyjnego, do którego urządzenie jest podłączone, ilość załamań kanału, prawidłowy montaż oraz stopień zabrudzenia filtra odtłuszczającego czy średnica kanału odprowadzającego opary do komina wentylacyjnego (kanały poniżej 150mm średnicy obniżają wydajność okapu i podnoszą poziom hałasu przepływającego powietrza) także mają wpływ na wydajność okapu.

 

Głośność, obok wydajności, należy do najważniejszych parametrów na jakie należy zwrócić uwagę przy wyborze okapu. Chociaż modele, które słyszalne były w całym mieszkaniu, odeszły już do lamusa, to okapy nie należą do najcichszych domowych urządzeń. Warto jednak mieć na uwadze, że okap nie pracuje ciągle, a włączamy go jedynie w razie potrzeby. W czasie pracy, głośność okapu nie powinna przekraczać 70 decybeli, wówczas nie przeszkadza w spokojnym gotowaniu przy dźwiękach ulubionej muzyki.

Skąd ten hałas?

Za hałas w czasie pracy okapu odpowiedzialny jest silnik. By nieco zredukować głośność we wnętrzu okapu stosuje się różnego rodzaju pianki wyciszające. Na cichą pracę okapu wpływa także zastosowanie metalowych filtrów lub specjalnych taśm, które dokładnie przylegają do filtrów, zapobiegając w ten sposób drganiom. Jeżeli okap pracuje na tyle głośno, że utrudnia rozmowę, zagłusza radio czy telewizję, wina może leżeć w jego nieprawidłowym montażu.

Głośność okapu w otwartej kuchni

Szczególną uwagę na głośność okapu należy zwrócić wybierając model do kuchni otwartej na salon. Ważne, by praca okapu była tutaj jak najcichsza i jednostajna. W ten sposób pracujący okap nie będzie uciążliwy dla osób przebywających w strefie wypoczynkowej. Najlepszym wyborem będą modele, których głośność na drugim biegu nie przekracza 50 decybeli.

Nowoczesny okap oprócz oryginalnego designu powinien wyróżniać się także doskonałą funkcjonalnością. Wśród parametrów technicznych ważna jest jego głośność i wydajność. Warto także zadbać o to, by oświetlenie okapu było trwałe i energooszczędne. Wszystkie modele okapów marki Nortberg zawierają najnowocześniejsze oświetlenie LED.

Jakie są zalety oświetlenia LED?

Najważniejsze atuty lamp diodowych to ich wysoka trwałość; mniejsze nagrzewanie, możliwość doboru dowolnej temperatury barwowej oraz brak wrażliwości na częste cykle włącz/wyłącz. Ich cena eksploatacyjna wbrew powszechnej opinii jest niska. Inwestycja w LEDy zwraca się po około roku. Okap z oświetleniem LED jest energooszczędny i przyjazny dla środowiska naturalnego.

Co to jest oświetlenie LED SMD?

W bogatej ofercie marki Nortberg dostępne są także okapy z najnowocześniejszą linią oświetlenia LED SMD. Diody SMD wyróżniają się piękną, czystą barwą oraz zdecydowanie większą odpornością na czynniki zewnętrzne w porównaniu z diodami starszej generacji. Dzięki wolnemu wypalaniu się luminoforu, diody SMD są bardzo wydajne.

Duet oryginalnej formy i doskonałej funkcjonalności tworzy harmonijną całość. I takie są okapy marki Nortberg.

 

 

 

Dlaczego Nortberg?

  • Poradnik
    Szybka
    i bezpieczna wysyłka
  • Poradnik
    Produkt bezpośrednio
    od producenta
  • Poradnik
    Gwarancja
    jakości
  • Poradnik
    Serwis gwarancyjny
    i pogwarancyjny

Strona korzysta z plików cookie