Opinie o Nas

Poradnik

Wyciąg czy pochłaniacz – zapewne wiele osób stojących przed wyborem odpowiedniego okapu kuchennego zadaje sobie to pytanie. Bywa również i tak, że pewna część klientów nie jest świadoma faktu, że okap może pracować w jednym z dwóch wspomnianych trybów – jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Należy jednak pamiętać, że praca okapu na te dwa sposoby jednocześnie jest niemożliwa. Czym więc różni się wyciąg od pochłaniacza?

Praca okapu w trybie wyciągu (zwanym także otwartym) ma miejsce wtedy, gdy okap jest podłączony do rury wentylacyjnej lub kanału kominowego. Wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz niepożądane zapachy trafiają przez kanał wentylacyjny na zewnątrz budynku. W tym trybie praca okapu jest najbardziej wydajna, a co za tym idzie, mamy do czynienia z tanią eksploatacją produktu. Nie ma tu potrzeby używania oraz wymiany filtrów węglowych.  Takie rozwiązanie gwarantuje dobrą wymianę powietrza w pomieszczeniu oraz zapewnia skuteczne odprowadzanie wilgoci oraz wszelkiego rodzaju zapachów i tłustych oparów. Ważne jest natomiast, aby w pomieszczeniu w którym zamontowany jest okap w trybie wyciągu znajdowały się co najmniej dwa kanały wentylacyjne – jeden do okapu, a drugi do wentylacji samego pomieszczenia. Jeżeli nie ma takiej możliwości, należy postarać się zapewnić pomieszczeniu odpowiedni dopływ świeżego powietrza, na przykład poprzez otworzenie okna bądź drzwi. Należy jednak pamiętać, że używanie wyciągów jest ograniczone. Nie można ich bowiem montować w domach wielorodzinnych przy kominach wentylacji zbiorczej, gdyż może to mieć negatywny wpływ na cyrkulacje powietrza w całym budynku. Okapu pracującego w trybie wyciągu nie można także podłączać do kanałów odprowadzających spaliny z pieca czy kotła. Przed podjęciem zakupu okapu – wyciągu lub pochłaniacza – warto więc najpierw skonsultować się ze specjalistą (np. kominiarzem) bądź administratorem budynku.

W asortymencie marki NORTBERG znalazły się różne rodzaje okapów kuchennych: okapy kominowe (zwane też przyściennymi), okapy narożne, okapy wyspowe, okapy szufladowe, okapy podszafkowe oraz okapy uchylne. Wszystkie z wymienionych okapów zostały zaprojektowane z największą starannością i z najlepszego rodzaju surowców, w tym wysokogatunkowej stali nierdzewnej czy szkła hartowanego. Ich modele posiadają nowoczesny wygląd, dzięki czemu przypadną do gustu nawet największym estetom i świetnie sprawdzą się w każdej kuchni. Wszystkie z nich powstały dzięki współpracy z najbardziej uzdolnionymi i znanymi projektantami, dlatego zaskakują nie tylko nowoczesną formą i ciekawym, niespotykanym dotąd na polskim rynku designem jak również niskim poziomem hałasu w czasie pracy.

Kolejnym aspektem, na jaki należy zwrócić uwagę przy wyborze okapu jest jego głośność. Niestety, okapy to urządzenia, które nie pracują najciszej, ale pamiętajmy także, że nie pracują ciągle – włączamy je przecież jedynie wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba. Pracujący okap nie powinien przekraczać bariery 70 decybeli; nie powinien także przeszkadzać w rozmowach i wykonywaniu czynności takich jak np. słuchanie radia czy oglądanie telewizji. Zanim dokonamy zakupu warto zapytać producenta, czy wartość decybeli podana w opisie okapu odnosi się do pracy na jego największych czy najmniejszych obrotach.

Elementem, który jest przyczyną hałasu podczas pracy okapu jest oczywiście silnik. Aby zredukować nieco jego szum, można zastosować do wnętrza okapu różnego rodzaju pianki wyciszające. Na dźwięk wydawany przez pracujący okap wpływa też rodzaj stosowanych filtrów – aby nieco go zniwelować, należy zastosować metalowe filtry, które w tym wypadku sprawdzą się najlepiej. Jeszcze innym pomysłem na obniżenie hałasu wytwarzanego przez filtry tłuszczowe jest zastosowanie taśmy, gdzie brzegi filtra dokładnie przylegają do okapu zapobiegając drganiom. Innym powodem hałasu okapu może być również jego nieprawidłowy montaż, na co należy zwrócić szczególną uwagę od samego początku.

Podstawą działania każdego okapu kuchennego są filtry. Filtry do okapów dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: filtry tłuszczowe oraz filtry węglowe.


Filtry tłuszczowe występują zarówno w pochłaniaczach i jak i wyciągach. Mają za zadanie pochłaniać tłuszcz, który jest wchłaniany podczas pracy okapu, dzięki czemu urządzenie pozostaje utrzymane w czystości. Zazwyczaj wykonywane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Te wykonane z aluminium są znacznie lżejsze, co sprawia, że podczas działania okapu łatwiej wprawiać je w drganie, a co za tym idzie – przyczyniają się do zwiększenia hałasu. Aby zniwelować hałas wytwarzany przez filtry tłuszczowe stosuje się taśmy, dzięki którym brzegi filtra dokładnie przylegają do okapu zapobiegając drganiom. Wszystkie filtry tłuszczowe mocowane są do urządzenia za pomocą metalowych zaczepów. Czas wymiany tego typu filtrów jest sprawą indywidualną, zależy bowiem od częstotliwości korzystania z okapu. Istnieją także filtry papierowe i akrylowe, ale ich czas użytkowania jest znacznie krótszy od wcześniej wymienionych.

Drugi rodzaj filtrów, czyli filtry węglowe znajdują zastosowanie jedynie w pochłaniaczach. Ich zadaniem jest zmniejszanie intensywności niepożądanych zapachów. Ich czyszczenie nie jest możliwe ze względu na ich chemiczne właściwości. Mogą znacznie różnić się od siebie jakością, dlatego ich czas amortyzacji może być różny – od kilku miesięcy nawet do roku. Filtry węglowe rzadko dodawane są do wyposażenia okapów i w większości wypadków trzeba je zakupić osobno.

Aby okap kuchenny jak najlepiej spełniał swoje funkcje, musi być wykonany z odpowiedniego tworzywa, które będzie odporne na wysoką temperaturę, która wytwarza się podczas gotowania czy smażenia. Okapy mogą być zbudowane z następujących materiałów:

Stal nierdzewna inox
na stal nierdzewną inox (zwaną też chromiklową) składają się chrom i nikiel. Nikiel sprawia nie tylko sprawia, że powierzchnia okapu jest lśniąca, ale także wzmacnia jej wytrzymałość. Grubość blachy chromiklowej, z której buduje się okapy kuchenne wacha się od 0,5 do 0,8 mm. Im większa jest jej grubość, tym bardziej masywny i trwały jest okap.

Stal lakierowana
stal lakierowana jest pokryta wybranym kolorem za pomocą metody proszkowej.

Szkło hartowane
podobnie jak w wypadku stali inox - im większa jest grubość szkła, z którego wykonane jest urządzenie, tym lepsza jest jego jakość. Szkło jest jednym z najpopularniejszych tworzyw do wykonywania okapów kuchennych. Część okapów wykonanych ze szkła hartowanego posiada modułową budowę, która ułatwia rozłożenie urządzenia na mniejsze części, co zdecydowanie jest bardzo przydatne podczas czyszczenia urządzenia.

Drewno
jest najrzadziej stosowanym surowcem dobudowy okapów kuchennych. Najczęściej robione są z niego okapy w stylu retro. Zazwyczaj jest to drewno bukowe, dębowe, jesionowe, olchowe. Powierzchnia okapu wykonanego z drewna może być surowa, lakierowana lub przeznaczona do samodzielnego pokrycia dowolnym kolorem.

Dobór odpowiedniego rodzaju okapu do naszej kuchni to bardzo istotna sprawa. Nie każdy okap będzie bowiem pasował do każdej kuchni. Wybór najbardziej najodpowiedniejszego będzie dyktowany nie tylko względami estetycznymi ale także indywidualnymi potrzebami każdego kupującego. Obecnie na rynku istnieje wiele typów okapów. Wszystkie jednak można przyporządkować do jednej z dwóch grup: okapów wolnostojących (w większości przypadków są to okapy przyścienne) lub okapów do zabudowy.

Do okapów wolnostojących można zaliczyć:

Okapy kominowe
większe niż okapy podszafkowe, a co za tym idzie, zajmują więcej miejsca. Są jednak zdecydowanie bardziej wydajne i w większości posiadają bardzo ciekawy design. Takie okapy mają na wyposażeniu specjalny komin maskujący/dekoracyjny nad elementem zasysającym, w którym znajduje się kanał wentylacyjny.

Okapy wyspowe
są bardzo podobne do kominowych, jednak podstawowa różnica polega na tym, iż nie są montowane do ściany a do sufitu. Jak wskazuje nazwa okap wyspowy jest umiejscowiony tuż nad „wyspą” grzewczą w kuchni. Ten typ okapu jest bardzo wydajny i bogaty w walory wizualne, ale zdecydowanie znacznie droższy niż wszystkie wymienione wyżej.

Okapy teleskopowe
W grupie drugiej, czyli grupie okapów do zabudowy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na okapy teleskopowe, nazywane także szufladowymi.

Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą, aby okap w ich kuchni był niewidoczny. Cechują je bardzo małe rozmiary, co jednak łączy się z niską wydajnością.

Obsługa okapu na pierwszy rzut oka nie wydaję się być trudną procedurą. Zwykle ogranicza się do naciśnięcia przycisku włącz-wyłącz. Od pewnego czasu jednak pojawiają się na rynku i takie okapy, które nie tylko pokazują na cyfrowym wyświetlaczu datę czy godzinę, ale także dają się odpowiednio zaprogramować (np. same podpowiadają kiedy należy wymienić filtr). Oto najczęściej spotykane typy sterowania okapami kuchennymi:

Sterowanie dotykowe (sensor touch)
okapy posiadające funkcje sterowania przy pomocy dotyku placami mają wbudowany z przodu wyświetlacz LED. Powierzchnia wyświetlacza jest bogata w walory wizualne i łatwa do czyszczenia.

Sterowanie przyciskowe (soft touch)
w tym wypadku stopień intensywności pracy czy oświetlenia jest ustawiany za pomocą miękkich przycisków. W przypadku tego typu sterowania okapy wyposażone są przeważnie w wyświetlacz typu LCD.

Sterowanie przyciskowe mechaniczne
polega na ustawianiu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy przycisków umieszczonych na okapie.

Sterowanie zdalne
parametry okapu ustawiane są z pewnej odległości przy pomocy specjalnego pilota. Często występuje jako dodatkowa opcja w okapach, które posiadają już sterowanie manualne.

Sterowanie kołyskowe mechaniczne
polega na ustawieniu odpowiednich parametrów okapu (oświetlenia, mocy, włączania i wyłączania) przy pomocy półokrągłych, kołyskowych przełączników.

Wybór okapu o określonej szerokości jest na tyle istotną sprawą, że nie powinien być on podyktowany względami finansowymi czy walorami estetycznymi. Szerokość okapu kuchennego będzie zależeć przede wszystkim od jego odległości od płyty grzewczej oraz od wymiarów owej płyty. Najmniejsza odległość pomiędzy okapem a płytą będzie wynosić wynosi min. 60 cm, a w wypadku kuchenki gazowej min. 75 cm. Szerokość okapu powinna być nieco większa od szerokości kuchenki. Przyjęło się, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest okap o 10 -15 cm szerszy po bokach od płyty grzewczej. Standardowe wymiary okapów kuchennych to 40cm,50 cm, 60cm, 70cm, 80cm, 90cm.

Niezależnie od wielkości, stylu i położenia każda kuchnia zdecydowanie potrzebuje okapu. By „serce domu” było czyste i zdrowe, konieczna jest dobra wentylacja pomieszczenia. Nowoczesne okapy kuchenne to dziś designerskie dodatki do aranżacji, ale i niezbędne elementy każdej kuchni, dzięki którym jesteśmy zdrowsi.

Co daje nam okap w kuchni?

  • pochłania opary

Jest to podstawowe zadanie każdego okapu. Opary, które powstają w czasie przygotowywania posiłków nie osiadają na meblach, firankach i ubraniach. Nawet najszerzej otwarte okna kuchenne nie uratują nas przed mocnym zapachem głównie smażonych potraw.

  • wyłapuje” cząstki tłuszczu

Nasza kuchnia, nawet po smażeniu ulubionych potraw, pozostaje czysta. Dodatkowo, nie musimy poświęcać czasu na czyszczenie przestrzeni okołokuchenkowych.

  • pochłania wilgoć i zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni i bakterii

Wysoka temperatura towarzysząca gotowaniu w połączeniu z wilgocią stanowi idealne środowisko do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. To one przyczyniać się mogą do występowania infekcji, zaostrzenia astmy i alergii. Okap kuchenny, pochłaniając wilgoć, eliminuje jeden z głównych czynników rozwoju grzybów i pleśni w naszej kuchni. Jest więc czysto i zdrowo.

Kuchnia bez okapu narażona jest na:

  • uszkodzenie mebli

Odpadająca okleina, wypłowiały kolor i mocne przesiąknięcie kuchennymi aromatami to główne problemy powstałe na skutek braku pochłaniania pary powstałej w czasie gotowania.

  • zabrudzenia

Tłuste powierzchnie wokół kuchenki oraz zabrudzone meble to wynik osiadania na nich cząsteczek tłuszczy.

  • grzyb i pleśń na ścianach

Wilgoć sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni, które nie tylko niszczą pomieszczenie, ale także mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

 

Nowoczesne okapy kuchenne stanowią duet doskonałej funkcjonalności i oryginalnego designu. Praktyczne aspekty posiadania okapu łączą się z walorami estetycznymi. Dziś okapy kuchenne zadziwiają niezwykłą formą, modną kolorystyką oraz zastosowaniem wielu innowacyjnych rozwiązań. Okap może być pierwszoplanowym bohaterem każdej kuchni, niezależnie od stylu, w jakim wnętrze jest utrzymane.

  • kuchnia w stylu glamour

Gdy na salony triumfalnie wraca złoto, a popularność kuchni glamour szybko rośnie, w ofercie pojawiają się pełne elegancji okapy tuby w klasycznej czerni i bieli oraz ponadczasowym złocie. Dla pałacowych, pełnych splendoru wnętrz powstały okapy z kryształkami Swarovskiego – cudownie odbijające światło.

  • kuchnia w stylu industrialnym

 Dla zwolenników surowego i chłodnego stylu industrialnego stworzono oszczędne w formie okapy w kolorze miedzi, jak też proste i subtelne okapy podszafkowe o klasycznym, ale eleganckim kształcie.

  • kuchnia w stylu rustykalnym

Dla tych, którzy kochają sielskie klimaty wsi, powstały okapy z drewnianym wykończeniem. Oszczędna, tradycyjna forma okapu w delikatnym słomkowym kolorze zwieńczona dębową listwą, harmonijnie współgra z meblami tworząc spójny, ciepły klimat.

  • kuchnia w stylu skandynawskim

Jasne tony bieli, brązu i beżu to kolory przewodnie stylu skandynawskiego. Wyróżnia go także zamiłowanie do prostych form i naturalnych materiałów. Kuchnia skandynawska urzeka nieskazitelną bielą w otoczeniu surowych drewnianych mebli. W tym stylu doskonale odnajdą się białe okapy tuby, jak też oszczędne okapy kominowe – również w bieli.

  • kuchnia w stylu nowoczesnym

Nowoczesny styl kocha eksperymenty. Mocne, wyraziste barwy zestawione z ponadczasową bielą i czernią; oszczędne meble z ekstrawaganckimi dodatkami; geometryczne bryły i sztuka nowoczesna. W kuchni króluje prostota i minimalizm, ale nie brakuje designerskich perełek. W takim wnętrzu perfekcyjnie prezentują się okapy ceramiczne o niebanalnych kształtach.

  • kuchnia w stylu retro

Klimat dawnych lat to kwintesencja kuchni w stylu retro. Drewniane meble, najlepiej z wyraźnymi śladami użytkowania, babcine serwety i zastawa sprzed kilkudziesięciu lat. Starannie dobrane dodatki, które łączą się z nowoczesnymi sprzętami. Do kuchni retro idealnie pasować będą klasyczne okapy teleskopowe.

Okap, odpowiednio dobrany do stylu kuchni, jest doskonałym elementem dekoracyjnym. Bo piękny okap to fantastyczna kuchnia!

 

 

 

 

 

 

 

Wydajność to najważniejsze kryterium, jakim należy się kierować przy wyborze okapu kuchennego. Wydajność okapu to ilość powietrza jaką okap filtruje w przeciągu godziny. Optymalna wydajność zakłada aż sześciokrotną wymianę powietrza w całym pomieszczeniu w ciągu 60 minut.

Gdzie znajdę informację o wydajności okapu?

W danych technicznych okapów zawsze znajduje się informacja o wydajności. Wartość, podawana w m3/h, oznacza maksymalną wydajność oferowanego sprzętu. W naszej ofercie znajdują się okapy o wydajności 500m3/h oraz 850 m3/h.

Jak dobrać odpowiednią wydajność okapu do mojej kuchni?

Należy zacząć od obliczenia kubatury kuchni. Na szczęście jest to prosta matematyka, z którą nawet humanista świetnie sobie poradzi. A więc powierzchnię podłogi należy pomnożyć przez wysokość pomieszczenia. Otrzymany wynik mnożymy przez 6. I tak otrzymujemy potrzebną wydajność okapu dla naszej kuchni.

Przykład:
Kuchnia o powierzchni 20m2; wysokość ścian: 2,5 m
 
Krok 1. Obliczamy kubaturę kuchni:
20 x 2,5 = 50 m3
 
Krok 2. Liczymy potrzebną wydajność okapu:
50 x 6 = 300m3/h

 

I tak otrzymujemy wydajność okapu na minimalnym biegu. Gdy chcemy obliczyć wydajność na średnim lub maksymalnym biegu, należy kubaturę pomieszczenia pomnożyć odpowiednio przez 9 i 12.

Jakie czynniki mają wpływ na wydajność okapu?

Długość kanału wentylacyjnego, do którego urządzenie jest podłączone, ilość załamań kanału, prawidłowy montaż oraz stopień zabrudzenia filtra odtłuszczającego czy średnica kanału odprowadzającego opary do komina wentylacyjnego (kanały poniżej 150mm średnicy obniżają wydajność okapu i podnoszą poziom hałasu przepływającego powietrza) także mają wpływ na wydajność okapu.

 

Dlaczego Nortberg?

  • Poradnik
    Szybka
    i bezpieczna wysyłka
  • Poradnik
    Produkt bezpośrednio
    od producenta
  • Poradnik
    Gwarancja
    jakości
  • Poradnik
    Serwis gwarancyjny
    i pogwarancyjny

Strona korzysta z plików cookie